40 dni brez alkohola v letu 2018

Akcija 40 dni brez alkohola je bila idejno zasnovana leta 2005 in je nastala kot posledica ustvarjalnega razmišljanja dveh entuziastičnih, za družbene stiske občutljivih in velikopoteznih posameznikov. V letu 2018 poteka med 14. februarjem in 31. marcem pod geslom Mlad, vesel in pogumen.

Preventivna akcija 40 dni brez alkohola je simbol skupnih prizadevanj za zmanjšanje posledic prekomernega uživanja alkohola, tudi v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola.

Poleg osebne odločitve lahko sodelujete tudi kot družina, skupnost, društvo … in na v tem času ne uživate in drugim ne ponujate alkoholnih pijač.

Kampanjo vodijo Slovenska karitas s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net. V akciji sodelujejo tudi Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), društvo Žarek upanja in Zavod Vse bo v redu, NIJZ (projekt SOPA), Zveza Klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije, Društvo Abstinent in program Vrtnica (program Zavoda Karitas Samarijan namenjen socialni rehabilitaciji oseb s težavami z odvisnostjo od alkohola). Kot gosta v akciji letos sodelujeta Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveza tabornikov Slovenije. Kampanjo tradicionalno podpira tudi Društvo Svetla pot.

Letošnji posebni ambasador akcije je Tim Gajser, večkratni evropski in svetovni prvak in letošnji ambasador akcije:
»V življenju moraš biti pogumen. So vzponi in so padci. Pomembno je, da ko so padci, vztrajaš in se pobereš. Sam sem najbolj vesel, ko vozim motor. Prostora za alkohol v mojem življenju ni. Veliko treniram in imam zapolnjen dan. Prav tako nimam ne želje, ne potrebe, da bi šel žurati in nekaj popiti, saj je moj dan zapolnjen z obveznostmi. Moj nasvet za odmik od alkohola je, da si najdeš dejavnost, ki te veseli. Take stvari te potegnejo notri in nimaš časa razmišljati o slabih navadah. Mladi preveč pogosto obupajo, ko vidijo, da stvari postanejo naporne. Človek pa ne sme obupati in mora iti proti ciljem. Če je želja velika, boš naredil vse, da boš cilj dosegel.«

Več informacij: www.brezalkohola.si in na Facebooku 40 dni brez alkohola.