40 dni brez alkohola v letu 2019

Vabimo vas, da se pridružite letošnji akciji 40 dni brez alkohola, pod naslovom »Za odgovoren odnos do alkohola«. V letu 2019 tradicionalna akcija poteka od srede, 6. marca, do sobote, 20. aprila.

Letošnji ambasador je Igor E. Bergant, ljubitelj športa in televizijski voditelj.

Slovenska karitas s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net že štirinajsto leto spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola. V akciji sodelujejo tudi NIJZ – projekt SOPA, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, Društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov in Društvo abstinent. Društvo Svetla pot tudi že tradicionalno podpira kampanjo.

ZAKAJ brez alkohola?
Vse alkoholne pijače so že pri majhnih količinah škodljive za zdravje in poslabšujejo našo sposobnost za pravilno presojo in hitrost odziva.

DOMA
Želimo si lepih odnosov, zdravja, blaginje in pravega veselja v družinah.
Prekomerno pitje in opijanjanje uničuje naše skupnosti, povzroča zasvojenost, revščino, nasilje in trpljenje, še posebej otrok.

NA CESTI
Radi bi varno prišli na cilj in pri tem ne ogrožali drugih.
Vsakršno pitje alkoholnih pijač v prometu je smrtno nevarno. V letu 2017 je bila kar tretjina vseh nesreč s smrtnim izidom posledica pitja.

V SLUŽBI IN PRI DELU
Svoje delo lahko odgovorno opravljamo, le če smo zbrani, razsodni in učinkoviti.
Alkohol deluje kot strup in otopi delovanje možganov. Z nerazsodnim ravnanjem lahko poškodujemo sebe in druge.

V DRUŽBI
Skupaj oblikujemo navade in sprejemljive vzorce v družbi.
Bodimo dober zgled zmernosti, še posebej mladim in otrokom. Odklanjajmo spodbujanje pitja, zmanjšajmo toleranco do opijanjanja in vsiljivo ponujanje pijač.

Več informacij: www.brezalkohola.si in na Facebooku 40 dni brez alkohola.