40 dni brez alkohola v letu 2015

Pred 10. leti se je pričela preventivna akcija 40 dni brez alkohola. Letošnja – 10. akcija – torej, poteka med 18. februarjem in 4. aprilom 2015 pod geslom Za moje in tvoje dostojanstvo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje poroča da zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in zaradi prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto umre vsaj 725 oseb. Letno je zaradi vzrokov, ki jih pripisujemo izključno alkoholu, v bolnišnico sprejetih 3.876 oseb.

V letu 2014 se je stanje glede alkohola v prometu sicer izboljšalo, vendar je še vedno približno 10 % povzročiteljev vseh prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Zdravstveni stroški ter stroški prometnih nezgod in posledic nasilja so v letu 2011 znašali 242 milijonov EUR. Neizmerljive so duševne stiske bližnjih, predvsem otrok v družinah, kjer vlada alkohol.

Kar 28 % moških in 16 % žensk v starosti od 25 do 34 let se v Slovenji opija enkrat do trikrat mesečno ali pogosteje. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da sta bila dva od petih 15-letnikov že vsaj dvakrat opita.

40 dni brez alkohola

Tudi Društvo Svetla pot se pridružuje akciji in poziva vse podpornike in somišljenike da tudi sami podprejo akcijo in se naslednjih 40 dni, kar soupada s postnim časom, popolnoma odrečejo alkoholu ter govorijo o problematiki.

Več podatkov o kampanji www.brezalkohola.si.