Akcija 0,0 šofer v letu 2015

Preventivna akcija “0,0 šofer – Trezna odločitev”, ki jo Ministrstvo za zdravje koordinira v okviru Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013 – 2022, se prične v petek, 15. maja 2015, in bo trajala do nedelje, 24. maja 2015. Leto 2014 je bilo uspešno leto preprečevanja pitja alkohola ter jemanja drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z vožnjo. Število in delež smrtnih nesreč, ki nastanejo pod vplivom alkohola, je bilo lani najnižje doslej.

Namen akcije je preprečevanje udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, zmanjšanje števila prometnih nesreč povezanih z alkoholom in drogami ter spodbujanje celovitega pristopa k temu problemu. Dolgoročni cilj je  ničelna toleranca do alkohola in drog  v prometu.

Prvi del akcije bo trajal od 15. maja do 24. maja, ponovila pa se bo še v juniju, novembru in decembru (1. do 7. junija, od 6. do 15. novembra in od 1. do 20. decembra). Določene preventivne in nadzorne aktivnosti se bodo izvajale tudi v drugih obdobjih leta. V akciji sodelujejo Policija, Javna agencija RS za varnost prometa, inšpekcijske službe, strokovne institucije in nevladne organizacije.