Akcija 0,0 šofer v letu 2013

Posredujemo povzetek izjave za javnost in opozarjamo na akcijo nulanulašofer, ki jo koordinira Ministrstvo za zdravje:

V četrtek, 17. maja 2012, se tretje leto zapored začenja preventivna akcija “0,0 šofer – trezna odločitev”, ki jo ministrstvo za zdravje koordinira v okviru Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2012–2021. Gre za usklajeno akcijo ministrstva za zdravje, Javne agencije RS za varnost prometa, policije, inšpekcijskih služb, strokovnih institucij in nevladnih organizacij ter predstavlja prvi del te akcije, saj se bo akcija nadaljevala tudi oktobra, novembra in v začetku decembra.

Z akcijo želimo zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z varnostjo v cestnem prometu ter število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi tega.

Da bi tudi letos še zmanjšali število žrtev nesreč, ki so povezane z alkoholom, pa je nujno sodelovanje vseh udeležencev v cestnem prometu. Te zato pozivamo naj:

  • pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi;
  • upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače;
  • tudi kot pešci in kolesarji ravnajo odgovorno v prometu in se vanj vključujejo s trezno glavo in
  • na sploh upoštevajo cestno prometna pravila.

Pozivamo tudi organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce, naj bodo pozorni pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač in spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola.

Več informacij: http://www.mz.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/670/6619/