40 dni brez alkohola v letu 2017

Letošnja akcija 40 dni brez alkohola poteka pod naslovom »Izberi prav. Bodi z mano.« in traja od srede, 1. marca, do sobote, 15. aprila 2017. V akciji že 12. leto spodbujamo k preventivni akciji 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola.

S svojo solidarnostjo sporočamo, da nam ni vseeno za ljudi, ki trpijo zaradi alkohola. K sodelovanju je povabljen vsak posameznik osebno, povabljeni pa tudi družine, društva, ustanove, da v času akcije ne uživamo in ne strežemo alkohola. Tisti, ki se želijo udeležiti akcije lahko svojo odločitev simbolno izrazijo in potrdijo na www.brezalkohola.si in na Facebooku 40 dni brez alkohola.

Nekja ključnih razlogov zakaj sodelovati:
– Alkohol je najbolj razširjena droga v Sloveniji.
– V družbi vlada izrazito strpen odnos do pitja alkohola in opijanja, kljub resnim težavam in hudim posledicam.
– Še posebej je zaskrbljujoče, da se vedno več otrok in mladostnikov z alkoholom sreča že pred 13. letom, večina z dovoljenjem staršev.
– Pitje pri mladih povzroča škodo pri telesnem razvoju in povečuje verjetnost za odvisnost v odraslosti.
– Alkoholu lahko na letni ravni neposredno pripišemo kar 956 smrti in skoraj 234 mio EUR neposredne materialne škode zaradi prometnih nesreč, nasilja v družini in kriminala.
– Alkohol ostaja eden iz med glavnih povzročiteljev prometnih nesreč. Povzročitelji niso samo vozniki motornih vozil, ampak tudi alkoholizirani pešci in kolesarji. V letu 2016 je policija sankcionirala 9.000 voznikov zaradi alkohola, kar je samo vrh ledene gore.
– Škodo zaradi alkohola in neizmerno trpljenje v številnih družinah lahko zmanjšamo le skupaj. Skupaj in posamezno se odločimo za zmernost in brez alkohola na cesti.